Plaggen för vårt klimat
Motivet för företaget, (som först hette Ullmärkt), var och är tanken på barnens framtid, naturen och hälsan. Naturmaterial, först ull och så lin, är fantastiskt, vackert och hållbart i alla led. Nordiska Ullmärkens vision är att ge fler butiker möjlighet att leverera naturmaterial med stil som ger välbefinnande året om!
Fakta
I genomsnitt förbrukar varje svensk 10 kg kläder per år. 90% av detta importeras och består mestadels av bomull. Bomullen står för nära hälften av världens textilproduktion. Den konventionella odlingen är en rejäl miljöbov. Kemikalier som används i produktionen förgiftar både miljö och arbetare. Samtidigt går det åt stora mängder vatten: 20 000 liter för att tillverka 1 kg bomull, vilket är ungefär en tröja och ett par byxor. (1)
Fair-trade = gott liv även för producenterna
Bättre kvalitet, som ger kläderna en längre livstid, ger mer tid för annat än konsumtion. Miljövänliga val ger friskt vatten, levande produktiv matjord och biologisk mångfald där produkter produceras och ger hälsosamma liv för människor som lever nu och en möjlighet för kommande generationer att få ett gott liv. (3)
Ullens egenskaper
Ull är en färskvara. Helst ska den inte vara äldre än sex månader när man bereder den. Den håller sig dock upp till ett år. Ull tillverkas med låg energiförbrukning, utomhus eller i enkla byggnader. Den är lättförädlad, självfiltbar, lättfärgad och mottaglig för speciella behandlingar, och lätt att blanda med andra fibrer. För den svenska ullen kan det sägas att den är utprovad, allergitestad, giftfri, neutral, hudvänlig och motverkar trycksår samt befrämjar spädbarnstillväxt. Den är vidare luftig, elastisk, böjlig, ljudabsorberande, brandsäker, värmeutjämnande, fuktutjämnande, vattenavvisande, smutsavvisande och motverkar dålig lukt och statisk elektricitet. Den är lätt att få ren och skrynklar inte. Den är dessutom tålig, hållbar och motståndskraftig mot mikroorganismer. Ull är 100% biologiskt nedbrytbar. Ull är det enda textilfiber som provats direkt mot huden i två och en halv miljoner år. (4)
1: SvD 7.8.2007.
2: Grön design, Naturskyddsföreningens årsbok 2008.
3. Hemsida för Ekotextil: ekotextil.se.
4: Kerstin Gustafsson & Alan Waller: Ull, 1987.